Provsvar visar på kvarka

Provsvar visar på kvarka – ridskolan igång som vanligt.

Provsvar har nu kommit från en av de två hästar som varit febriga, och det visade att en häst har kvarka, en infektionssjukdom som är mycket smittsam. Hästen som har kvarka står isolerad. Den andra hästen som varit febrig hade inte kvarka, men hålls också isolerad. Dessa hästar sköts av personal som följer noggranna hygienrutiner.
Vi för en tät dialog med behandlande veterinär, och har beslutat att ridskolan tills vidare hålls igång som vanligt, men att anläggningen är stängd för besökande hästar. Inga hästar får heller lämna Klockaregården.
Vi kommer självklart att ha noggrann uppsikt över alla hästar på ridskolan, och sprider information så fort det finns något att berätta.
Alla elever är alltså välkomna som vanligt till ridskolan, men vi vill verkligen stryka under hur viktigt det är att ha en god hygien.

TVÄTTA HÄNDER och använd handsprit innan du går in i stallet och när du går därifrån.
Om du besöker olika stall – byt kläder mellan stallen. Tvätta kläderna ofta, helst i 60 grader.
Dina skor/stövlar och handskar ska vara rengjorda innan du kommer till stallet. Tvätta av dem efter besöket i stallet. Virkon eller andra desinfektionsmedel minskar smittrisken ytterligare.
Använd olika kläder, skor osv om du besöker olika stall. Tvätta kläderna ofta.
Mata inte hästarna med något.
Undvik kontakt med andra hästar än den som du rider/tar hand om.
OM VI ALLA är noggranna med detta så hoppas vi hindra att kvarkan sprids vidare.
Anläggningen är tills vidare stängd för besökande hästar, och inga hästar får heller lämna Klockaregården.

Har du frågor, så hör av dig till ridskolechef Frida Andersson, tel 0735-15 07 80

Utbrott av kvarka är vanliga. Under femårsperioden 2013-2017 anmäldes i snitt 75 stall med utbrott av konstaterad kvarka per år i Sverige. De allra flesta hästar blir helt friska efter kvarka, men det är en mycket smittsam sjukdom, som framför allt smittar efter att en häst fått en första febertopp. Eftersom vi varit snabba med att isolera febriga hästar hoppas vi att vi kunnat begränsa smittan.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-